reklam
reklam

SON DAKİKA

7/24 Bursa – Yeni Nesil Habercilik
reklam

URLA-KLAZOMENAİ ANTİK KENTİ VE MUHTEŞEM DOĞASI İLE KALABAK

URLA-KLAZOMENAİ ANTİK KENTİ VE MUHTEŞEM DOĞASI İLE KALABAK
Bu haber 06 Şubat 2021 - 13:12 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Klazomenai Antik Kenti, 12 İon kenti arasında olup İzmir’in Urla – Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi’nin ortalarında yer almaktadır. Antik kentin kalıntılarının bir kısmı Urla Kemik Hastanesi’nin de yer aldığı Karantina Adası’nda bulunmaktadır.

Klazomenai Antik Kenti’nde ilk bilimsel kazı, 1921 ve 1922’de, bir Yunan arkeolog tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu kazı çalışmalarından sonraki dönemde 1979 ve 1980 yılları arasında da Kültür Bakanlığı bölgede çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalardan sonra da 1981 yılında kazı çalışmaları yeniden başlamıştır.

Limantepe’den Cankurtaran ve Ayyıldız tepelerine kadar yayılmış olan antik kentte yapılan arkeolojik kazılarda Arkaik, Erken Tunç ve klasik çağlardan tabakalara rastlanmıştır. Kazı sırasında erken tunç döneminden kalan ve koridorlu ev olarak tanımlanan saray yapısının bir bölümü ortaya çıkarılmıştır.

Ardından yine aynı noktaya yakın bir yerde şehri çevreleyen surlar bulunurken diğer yeryüzüne çıkan kalıntılar ise; yuvarlak tek mekanlı evler, çok sayıda fırın ve ocak yerleridir. Bulunan kalıntılar arasında; el havanları, öğütme taşları, toprak kapları da vardır. Klazomenai Antik Kenti’nin günümüze kadar gelen ve çıkarılan buluntular oldukça zengin olup döneme dair bilgiler vermektedir.

Bu antik kent dağınık bir şekilde de olsa görülmeye değer yapıtlarıyla ilgi görmeye devam etmektedir. Bu arada İzmir Körfezi’ni gözler önüne seren ve muhteşem bir manzaraya hakim olan Çeşmealtı’ndaki Güvendik Tepesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Çevresin’de sit alan olduğu için sadece prefabrik evler yapılmasına izin verilmiş.

Kalabak ve Sahili

Urla’nın Kuzey bölgesi genellikle sığdır. Kalabak’ta da deniz sığ olduğundan çocuklarınızı gönül rahatlığı ile denize sokabilirsiniz. Burada evler denize sıfır konumlanmış ve evlerin önünden denize girilmekte. Kalabak’ta size önerebileceğim en iyi tesis Allesta Plus Beach Club. Tesise giriş ücretsiz, şık tasarımı ile içiniz açılacak, denize sıfır restoran bölümünde içkinizi içip, yemek yiyebilir, çimlik bölümünde hamak ve nargile keyfi yapabilirsiniz.Ayrıca Denizin kara tarafında inanılmaz güzellikte 300-500 yıllık zeytin ağaçlarının ortasında bir çok güzel arsa’lar ve araziler var ve çoğu’da satılık benden tiosu…Bu güzel yerleri bana gösteren gezdiren Urla’lı Mehmet Ayberk Ibiş’e çok teşekkür ederim.

Sizlere doğa yürüyüşünü sevenlere yapanlara aşağıda yürüyüş rotalarını bırakıyorum…

Kalabak, İzmir (Türkiye) içindeki en iyi Doğa Yürüyüşü rotaları

URLA İSKELE EĞRİ LİMAN

16,15 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Efes- Mimas Yolu 33 İçmeler Klazomenai (İskele9 Parkuru

17,33 kilometre – Orta zorlukta   Kalabak, İzmir (Türkiye)

Urla Sivritepe

5,26 kilometre – Orta zorlukta   Kalabak, İzmir (Türkiye)

From Highway to Kocadag hill

8,83 kilometre – Orta zorlukta   Kalabak, İzmir (Türkiye Cumhuriyeti)

Kekliktepe- Inkaya Ovacık

14,98 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak

8,94 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak – Kekliktepe

5,03 kilometre – Kolay  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Dadaşkent- İnkaya Mağarası -Kalabak

8,82 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

  • Kalabak- Zeytinalanı- Urla Kalesi

13,9 kilometre – Orta zorlukta Kalabak, İzmir (Türkiye)

  • Kalabak

6,03 kilometre – Kolay  Kalabak, İzmir (Türkiye)

  • Kalabak -Ovacık

15,13 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

KLAZOMENİA (İSKELE)- ÖZBEK-TORASAN- İÇMELER – ROMA KÖPRÜSÜ Etabı

18,55 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak – İnkaya Mağarası

11,76 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

6,31 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Urla İskele to Icmeler (Efes- Mimar route)

16,03 kilometre – Orta zorlukta Kalabak, İzmir (Türkiye)

Doğapark- Kalabak- Doğapark

5,23 kilometre – Kolay Kalabak, İzmir (Türkiye)

İskele – Özbek – İskele

20,4 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak- Kekliktepe

6,21 kilometre – Kolay  Kalabak, İzmir (Türkiye)

URLA- ÖZBEK

17,51 kilometre – Orta zorlukta Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak- Kahramandere

10,53 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

54,63 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak- Yelki

265,63 kilometre – Orta zorlukta  Kalabak, İzmir (Türkiye)

5,81 kilometre – Kolay 

Kalabak, İzmir (Türkiye)

Kalabak- Maltepe

11,2 kilometre – Orta zorlukta Kalabak, İzmir (Türkiye)

Malgaca Pazarı

Bursa’daki eski çarşılara benziyor miss gibi tarih kokuyor eski esnaflar çarşı ortası avluda çay yada kahve mutlaka için…ismi mal kaça’dan geliyor….Urla meydan da ki bu pazar içinde manav lale katmercisi kahve antikacı nalbur barındıran küçük bir pazar ama eski kültür şeklinde herkes birbirini tanıyor yerli yabancı turistlere güler yüzle yaklaşıyorlar buradaki esnaf huzur dolu bir yer tekrar görüşmek dileğiyle Urla Merkez’de.

Konal Taş Fırını

Özlenilen taş fırın lezzeti. Hemen hemen bütün ürünlerini denediğimiz bir fırın. Hepsinde ayrı bir lezzet mevcut. özellikle küllü su da pişen kalburabastı. Yediğim en güzel kalburabastı. Kül suyunda kalburabastı. yanlış anlaşılma olmasın HARF yanlışlığı yok gül suyu değil kül suyunda kalburabastı. Alışılagelmiş büyüklükte değil. Serçe parmak kalınlığı ve uzunluğunda. Yedikçe yiyesiniz gelecek.
Hele kurabiyeler ENFES…Urla Merkez’de uğramadan geçmeyin…

Köprübaşı Odun Ekmeği

Ürünler taze, farklı ürün çeşitliliği var. Ayrıca her yerde bulamayacağınız peksimet günlük olarak çıkarılmakta. Urla’nın sayılı kalan kültür miraslarından. Sabahları boyuzu mutlaka deneyin,Sadece Cuma günlerine özel dolmalık ekmek çıkarıyorlar ve çok kısa sürede tükeniyor bu ekmekle yapılan Ekmek Dolması aşağıda bırakıyorum buyrun afiyet olsun…

Askıda ekmek uygulamaları var….

Ekmek Dolması

Bilmeyenler için dolmalık ekmek özel olarak yapılır. 1 saat buharda pişeceği için dış kabuğu daha dayanıklı olur. İki üç boyda üretilir. Küçük, orta ve büyük. Siz ikram edeceğiniz kişi sayısına göre alırsınız. Aslında ramazanda sadece o ay için üretilir.. Ama son yıllarda bazı fırınlar her zaman yapıp satmaya başladılar Urla Merkez’de bulunan köprü başı odun ekmeği fırını bunlardan biri.Normal tarifinde küçük kuşbaşı et kullanılır. Ortalama bir ekmeğin içine yarım kilo bir kilo et kullanılır. Ekmek içi hissedilmeyecek kadar az olur. Ama hayat şartları ekmek dolmasının yapılışınıda değiştirdi. Kıymayla daha çok ekmek içi kullanılarak. Çok değişik tarifler görebilirsiniz.

Malzemeler :
1 adet küçük dolmalık ekmek
250 gram kıyma
1 adet ekmeğin içi
2 adet büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı çiçek yağı
2 su bardağı et suyu

Yapılışı :

Ekmek dolmasının üst orta kısmından içini boşalta bileceğiniz büyüklükte bir yuvarlak kapak kesip çıkarın. Dış kısmını zedelemeden içini iyice boşaltın. Kabuğa en yakın kısma kadar iç ekmeği çıkarın. İç ekmek ufalanıp kullanılacağı için bu işlemi bir gün önceden yapabilirsiniz. Çıkan iç ekmeği robotta çekin, ufalayın

Soğanı ince yemeklik doğrayın. Tavaya çiçek yağıyla birlikte kıymayı alın. Kıyma renk değiştirene kadar kavurun. Üzerine soğanı alın. Soğan ve kıymayı birlikte kavurun. Ufaladığınız ekmek içini ilave edin, karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyin. Baharatların oranını kendinize göre ayarlayın. Orta ateşteki ocak üzerinde en az 5-10 dakika gibi karıştırarak kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan iç harcı içini aldığınız ekmeğin içine kenarlara doğru gelecek şekilde doldurun. Üst kısımda biraz boşluk kalabilir. Ekmekler pişince kabaracağı için dolacaktır. Tereyağından parçalar keserek iç harcın üzerine yerleştirin. kapak yaptığını ekmeği yerine yerleştirin. Üzerine tereyağı parçaları koyun.

Haşlama aparatınız varsa onun üzerine yoksa tencerenin dibinde ekmeği suyun üstünde tutacak tel bir ızgara, hiç biri yoksa yemek kaşıklarıyla tencerenin dibini kaplayıp belli bir yükseklik sağlayabilirsiniz. Ekmek dolmasını ben haşlama aparatına yerleştirip uygun büyüklükte bir tencereye yerleştirdim. Kaynayan et suyunu yada et suyunuz yoksa normal suya et suyu tablet atıp eriterek hazırladığınız et suyunu ekmek dolmasının üzerinden gezdirerek dibe aparatın altına akmasını sağlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kabağını kapatın. Arada su kontrolünü yaparak en az 45 dakika 1 saat kısık ateşte pişirin. Ocaktan alın. 10 dakika kadar dinlendirin.

Aparatla dolmayı bozmadan alın. Servis tabağına yerleştirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA