reklam
reklam

SON DAKİKA

7/24 Bursa – Yeni Nesil Habercilik
reklam

AŞININ 3. DOZ YAN ETKİLERİ AÇIKLAMASI İNGİLTERE’DEN GELDİ

AŞININ 3. DOZ YAN ETKİLERİ AÇIKLAMASI İNGİLTERE’DEN GELDİ
Bu haber 09 Kasım 2021 - 13:11 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün (Covid-19) pençesinde… Son dönemde dünyanın farklı noktalarından takviye aşı kararları geldi. İngiltere Sağlık Bakanlığı 3. dozdan sonra görülen yan etkileri açıkladı.

2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyanın neredeyse her yerine yayılan Koronavirüse (Kovid-19) Çeyrek milyardan fazla insana bulaştı. Salgın nedeniyle 5 milyonun üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Salgının ilk günlerinden beri bilim dünyası Kovid-19’a çare bulmak için sayısız araştırmaya imza attı. Bunun neticesinde pek çok aşı geliştirilmiş durumda.

Dünya genelinde 6 milyar dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı. Tabiri caizse bu adımlar ile uzun bir sürenin ardından tünelin ucundaki ışığı görmeye başladık.

Ancak koronavirüs son dönemde Delta varyantı ile gündemde. İlk olarak Hindistan’da görülen bu varyantın orijinal virüsten daha bulaşıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.

Bu nedenle dünyanın pek çok noktasında bellirli bir yaş üzeri kişiler için takviye aşı kararı alındı. Bu ülkelerden birisi olan İngiltere’den ise tabiri caizse yüreklere su serpen bir açıklama geldi.

İŞTE TAKVİYE DOZUN YAN ETKİLERİ 

Aşı karşıtlarının sayısız iddiasına ev sahipliği yapan takviye doz ile ilgili İngiltere tabiri caizse son noktayı koydu.

Ülkemizde de kullanılan Pfizer aşısını mercek altına alan yetkililer yaptıkları resmi açıklama ile takviye dozdan sonra görülen yan etkileri kamuoyu ile paylaştı.

İngiliz Express gazetesinin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgilere dayandırdığı habere göre, enjeksiyon yapılan kolda ağrı, yorgunluk hissi veya baş ağrısı takviye dozdan sonra görülen en sık yan etkiler arasında.

Aynı habere göre, 3. doz Pfizer aşısından sonra hafif grip benzeri semptomları yaşamak da mümkün. Ancak uzmanlar bu semptomların son derece normal olduğunun altını çiziyor.

‘YÜKSEK ATEŞ’ UYARISI 

Açıklamada bir de uyarı yer aldı. Uzmanlar uzun süre yüksek ataş görülmesinin kişide başka bir enfeksiyonun olduğu anlamına gelebileceğini belirtti ve bu durumda doktora başvurulması tavsiyesinde bulundu.

EN ETKİLİ AŞI BELLİ OLDU

Öte yandan virüse karşı en etkili aşı belli oldu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışma ülkede kullanılan 3 aşı olan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşılarını mercek altına aldı.

Çalışma kapsamında hangi aşının takviye doz olarak uygulandığında daha etkili olduğu belirlendi. Buna göre, orijinal olarak J&J ile aşılanmış kişilerde, antikor seviyeleri bir J&J güçlendiriciden sonra 4 kat, Pfizer güçlendiriciden sonra 35 kat ve Moderna güçlendiriciden sonra 76 kat arttı.

Aynı çalışmada başlangıçta Moderna aşısı alanların antikor düzeylerinin, başlangıçta Pfizer veya J&J alanlara kıyasla ‘uygulanan destekleyici aşıdan bağımsız olarak’ daha yüksek olduğu belirtildi.

458 yetişkin üzerinde yapılan çalışma takviye dozlardan 15 gün sonra antikor seviyelerini analiz ederek bu sonuçlara ulaştı.

Ancak söz konusu çalışma henüz hakemli bir bilim heyeti tarafından onaylanmadı.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA