reklam
reklam

SON DAKİKA

7/24 Bursa – Yeni Nesil Habercilik
reklam

KARBON İMPLANTIN MERKEZİ BURSA OLDU

KARBON İMPLANTIN MERKEZİ BURSA OLDU
Bu haber 15 Nisan 2021 - 11:40 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türkiye’de ilk kez uygulanan ve Operatör Doktor İbrahim Coşkuner tarafından geliştirilen karbon implantlar sayesinde Kırık hastaların iyileşme süreçleri hızlandı.

 

Son yıllarda gözle görülür bir şekilde artan kemik kırılmalarında hızlı bir iyileşme sürecinde yer alan karbon implantlar hakkında Operatör Doktor İbrahim Coşkuner önemli bilgileri Bursa.com ailesiyle paylaşarak siz okuyucularımıza aktardı.

SOHBETİMİZE İLK OLARAK PLATİN NEDİR? SORUSUYLA BAŞLARSAK!

Ameliyatlar sırasında kemik kırıkları uygun pozisyonda bir araya getirildikten sonra kaynama için bu pozisyonunu uzun süreli devam ettirebilmesi gerekmektedir. Uygulanan destek materyallerine platin denir.

HER PLATİNİ VÜCUT KABUL EDER Mİ?

Hastaya uygulanan implantlar uzun süreli vücut içinde kalması gerekeceğinden doku ve kemik ile ters etkileşime girmemesi  gerekir. Buna biolojik uyumluluk denir

kemik gibi canlı dokular iyileşirken yapısı gereği yeniden şekillenme ihtiyacı duyarlar. Platin (metal implantlar)ın yapısı kemik ile karşılaştırıldığında oldukça serttir. Uygulandıkları kemik ise nispeten daha yumuşaktır. Bu nedenle kemik ve platinler arasında  uyumsuzluk oluşur.Uygulanan tespit materyalinin kemiğin sertliği ile uyumlu olması beklenir. Buna biomekanik uyum denir .

Implantın her iki durumu karşılayacak mükemmellikte olması beklenir

PEKİ, PLATİNİN ZARARLARI NELERDİR? BAŞKA İMPLANT SEÇENEKLERİ VAR MIDIR?

Son on yılda kemik kırık ameliyatlarında titanyum (platin) implantların kullanımı iyi biyouyumluluğu, yüksek mekanik gücü nedeni ile popülerlik kazandı. Fakat sertliği insan kemiğinden 6 kat daha yüksektir. Bu yüksek sertlik nedeni ile ameliyat yapılmış hastalarda:

A- kırıkta kaynama gecikmesi yada kaynamama

B-implant kırılması

C-enfeksiyon

gibi sık karşılaşılan sorunlar ortaya çıkmakta ve hastalar mükerrer ameliyatlara girmek ihtiyacında kalabilmektedirler.

Ayrıca metalik implantlarla ameliyat yapılan hastalarda:

1- metalik implantlara bağlı metal allerjisi

2-implantın uygulandığı alanda soğuk hissetme olayı

3-implant uygulanan kemikte zayıflama ve yeniden kırılma riski

4-tedavi sonrasında implant ile vida arasında yapışma olayı

5-implant çıkarılırken parçaları vidanın kırılması ve kırılan vidanın kemik içinde kalması

6-implantın kemiğe kaynaması

7-metalik  implantların röntgen ışığını geçirmemesi; bu nedenle altındaki kırık bölgenin değerlendirilip operasyon sırasında operasyonun başarısı hakkında net karar verilememesi

8-MR’ı ve tomografi çekilen hastalarda metalik implantların net görüntü alınmasını engellemesi

metalimplantların uygulanmasında sık karşılaşılan diğer problemlerdir.

HER KIRIK İÇİN AMELİYAT GEREKLİ MİDİR?

Son yıllarda yer değiştirmiş ve parçalanmış eklemi ilgilendiren kırıklarda  ameliyat iyi bir seçenek haline gelmiştir.

KARBON İMPLANTLAR NEDİR? NEDEN KARBON İMPLANT SEÇENEĞİMİZ OLMALI?

Vücutta temel yapıtaşlarından olan karbonun vücut ile ters reaksiyonlara girmeyeceği varsayımı bilim insanlarını karbon kompozitleri tıp alanında kullanılmaya teşvik etti. Karbon kompozitimplantlar son yıllarda metalik implantlara alternatif olarak geliştirilmiştir ve çok sayıda avantajı vardır.

BU AVANTAJLARI BU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ

-Metal allerjisi yoktur.

-karbon implantlar röntgen ışınını geçirir : bu özelliği ile ameliyat alanının dikkatli ve kolay bir şekilde değerlendirilmesine ayrıca yapılmamış ya da yanlış giden bir şey varsa bunun o anda değerlendirilerek ortadan kaldırılmasına izin verir.

-MR ve tomografi çekimini engellemez.

-Sertliği kemiğe yakındır erken ve sorunsuz yara ve kemik iyileşmesi ortaya çıkar.

-Kırıkların kompozitimplantlarla tedavisi sonrası kırıkta ve yaralarda erken iyileşme,erken harekete başlanması, hızlı toparlanma ve erken işe dönüş ile sonuçlanır.

Op. Dr. İbrahim Coşkuner Kimdir?

20 yıldır ortopedi ve travmatoloji doktoru olarak Türkiye nin birçok ilinde görev ve ameliyatlar gerçekleştirdim. Özellikle travma ve bununla ilgili olarak tedavisi zor olan açık kırıkların ve özelikle Suriye iç savaşı ortamında ateşli silah yaralanmalarının tedavisi alanında oldukça fazla tecrübe kazandım. Son yıllarda artan motorlu araçlar ve savaşlar yüksek enerjili yaralanmalarda artışlara neden oldu. Kırığın yapısı ve ameliyatlarda kullanılan implantlardaki yetersizliklerle karşılaşılması yeni arayışlara yönelmemi teşvik etti.

Karbon implantlarla ilgili yurtdışında farklı çalışmalar olduğunu literatürde takip ettim. Tedavisi zor olan açık kırıklar, kurşun yada bomba ile yaralanmaların karbon implantlarla sorunsuz olarak tedavi edilebileceğini düşünerek bu alana yoğunlaştım. Şu anda en sık yaralanmanın olduğu 4 farklı vücut bölgesi için implantlar geliştirdim ve ürünlere tam kalite sertifikası (CE) aldım ve ürünlerim Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylandı.

Coşkuner: ”Abay Sağlık Hizmetleri, 2012 yılında Bursa’da kuruldu. Amacımız; hastaların yaşam konforunu arttırmak ve cerrahlar için daha kullanıcı ürünler geliştirmektir.

Günümüzde titanyum ve çelikten yapılan implantlar uzun kemik kırıkları ameliyatlarında sıklıkla kullanılmasına rağmen;

-Plak kırılması

-İmplantın uygulandığı extremitede soğuk hissetme olayı

-Plak vida arasında füzyon olayı

-MR ve BT ugulamalarındaartefak oluşumu

-İmplantın kemikle kaplanması sonrası çıkartılmasında karşılaşılan zorluklar

-Kırıkta kaynamama veya kötü kaynama gibi sorunların sıklığı artarak devam etmektedir.

Şirketimiz birikimini ve uzmanlığını bu sorunların çözümüne yönlendirmiştir.

Bu yolda dünyada sayılı ve Türkiye’de ilk kompozit (karbon ile güçlendirilmiş peek) malzemeden ortopedik travma plakları üretmeyi başarmıştır.

Ürünlerimiz AT SERTİFİKASI tam kalite güvence (CE) belgelidir” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA